www.falura.hu

KAPCSOLD BE A HANGSZOROT KAPCSOLD BE A HANGSZÓRÓT (klikkelj az "Az adossag oka" filenévre) ! Flash(swf) hiányában: mp3 letöltés
Az egész világon, globálisan azt szajkózza a média, hogy azért vagyunk eladósodva, mert többet fogyasztunk, mint amit megtermeltünk. Mivel az embereket félrevezetik a magánbankok által adósságként teremtett pénz természetérõl, ezt, értelmes indok híján, sokan be is veszik.
A jövedelmek kb felét lakásra / házra költik (saját tulajdonra vagy a bérleti díjon keresztül). Más szóval annyit költünk szállásra, mint az összes többi dologra együttvéve. Lássuk ezen a példán, hogyan lehetséges többet fogyasztani, mint amennyit megtermeltünk. Pl. termeltünk 2 millió lakást, de ennél többet, mondjuk 3 milliót "fogyasztunk". Vagyis ezek szerint kifizettek 1 millió lakást, beköltöztek, olyan lakásokba, amik még meg sem épültek !!! Ennyire hülyék az emberek ? Nem. Természetesen globálisan nem lehetséges olyan terméket elfogyasztani, amit még nem termeltünk meg. Erre a válasz az szokott lenni, hogy ... na de Kína ... Ezek a lakások nem Kínában épültek. Nem is kínaiak építették. A második legnagyobb kiadás az autó. Az autók sem Kínában készültek. Ezek a lakások, házak és autók éppen azokban az országokban készültek, amik visszafizethetetlenül eladósodtak (beleértve Magyarországot, USA-t, Németországot és Japánt).
  • Valójában az adósság oka, hogy a pénzünk így keletkezik: az adósság a magánbankok felé mindig nagyobb, mint az általuk teremtett pénzmennyiség.
  • Az, hogy az MNB lényegében a magánbankoknak adta át a forint forgalomba hozását (az 5%-os tartalékrátával megengedve, hogy új pénzt hozzanak forgalomba, maximálisan az MNB által kibocsájtott pénz 20-szorosára növelve a forintmennyiséget), az államnak kiesett bevétel volt, ezért az állam eladósodott: az államadósságunk 17 ezer milliárd forint.
A VILÁG LEGNAGYOBB TITKA

Akkor mi az igazság ? Természetesen az, hogy "többet költünk, mint amennyit keresünk". Ez azért van, mert a magánbankok által adósságként teremtett pénz miatt magasabbak az árak (többet költünk) és alacsonyabbak a bérek (kevesebbet keresünk).
Következésképp a megoldás nem az, hogy egyre többet termelünk és tönkretesszük a bolygó bioszféráját, hanem hogy megtanítjuk a társadalmat a pénz befektetésére. Hogy ne a pénzt gyûjtsék, hanem a vagyont. Ezzel lehet csökkenteni az adósságot, és az árakban a kamatszintet, és növelni a béreket.
www.falura.hu FOOLDAL