www.falura.hu - a pénzügyi analfabétizmus

Kérjük segítsen megoldani társadalmunk legsúlyosabb problémáját. Számoljuk fel a pénzügyi analfabétizmust, ami ezer más súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti probléma megoldását teszi lehetetlenné.
A nehézség az, hogy a közgazdaságtudománnyal kell kezdeni, ahonnan az egész hibás szemlélet elterjedt.
Ez a tudatlanság Magyarországon háztartásonként kb. 1 millió forint teher évente (és növekszik). Emiatt alacsonyak a reálbérek és a nyugdíjak, magasak az adók és a gazdaság állandó hitelkényszertől szenved. Emiatt nem lehet a gazdaságot az emberi és környezeti igények szerint üzemeltetni. Ilyen körülmények között nem is mûködhet a demokrácia. Ha nem sikerül a pénzügyi analfabétizmust felszámolni legalább az értelmiség egy részénél, akkor választhatunk a gazdasági és társadalmi, vagy környezeti és társadalmi katasztrófa között (a társadalmi katasztrófa az biztos).
Magyarországon az ország adóssága több, mint 40 ezer milliárd forint. Ennek kamata háztartásonként kb. 1 millió forint teher évente. Mit kaptunk ezért ? Természetesen pénzt. De hogyan ?!?!? A magánbankok kb. 13 ezer milliárd forintot ráírtak a bankszámlákra. Persze nem egyszerre, hanem apránként, a hitelezések során. Ugyanis a forgalomban levő forint több, mint 90%-át nem az MNB hozta forgalomba, hanem magánbankok.
  • Ezért van 23 ezer milliárd forint adósságunk a magánbankrendszer felé (az adósság a magánbankok felé mindig nagyobb, mint a teremtett pénzmennyiség).
  • Az, hogy az MNB lényegében a magánbankoknak adta át a forint forgalomba hozását (az 5%-os tartalékrátával megengedve, hogy új pénzt hozzanak forgalomba, maximálisan az MNB által kibocsájtott pénz 20-szorosára növelve a forintmennyiséget), az államnak kiesett bevétel volt, ezért az állam eladósodott: az államadósságunk 17 ezer milliárd forint.
A VILÁG LEGNAGYOBB TITKA
Hihetetlen ? Pedig igaz ! A világ legnagyobb "trükkje" ennyire egyszerû. Ez nem csak Magyarországon van így, bár a magyar társadalmat ez súlyosabban érinti, mint mondjuk az angolt.

megjegyzések (gyakori tévhitek ellen):

Sokan azt hiszik, őket ez nem érinti, mert keveset keresnek. Mekkora tévedés ! Nagyon is érinti. Ugyanis a cégek adósság-kamatköltségei miatt alacsonyabbak a bérek és magasabbak az árak. Vagyis emiatt biztosan kevesebbet keres.
Mit tehetünk ?
Mindketto hazudik, teccikerteni ? Az, aki nincs tisztában a magánbanki pénzteremtés vagyonkoncentráló hatásával, teljesen alkalmatlan a tájékoztatásra gazdasági és politikai témában. Tőlük tanulni, tájékozódni olyan, mint integrálszámítást tanulni olyantól, aki nem ismeri az összeadás szabályait. A legjobb szándékok ellenére sem fog menni. Sajnos a fizetett tömegtájékoztatásban szinte senki sem ismeri a vagyonkoncentráció természetét és legfőbb okát. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki ismeri, az nem tévedhet, vagy hogy nem akar félrevezetni (pl. aki az aranyat javasolja megoldásként az igenis téved vagy félrevezet). Csak annyit jelent, hogy legalább esélye van a makrogazdasági és politikai folyamatok megértésére. Fontos, hogy minél többen tájékozódjanak. A felvilágosodás még nem történt meg. Amikor a társadalom a manipuláció módszereit megismeri és immunitást fejleszt ki, akkor fog bekövetkezni: valamikor a jövőben. Csak ez lehet a kiút a gazdasági és szellemi nyomorból. Önön is múlik, hogy mikor.