www.falura.hu - FALU radio


A választási rendszerünk alkalmatlansága A jelenlegi (báb-) "demokrácia" lényege, hogy a vagyonos réteg megszervez egy bábjátékot, a néptömeg pedig pontoz. Ezt hívjuk demokratikus választásnak. Hogyan éri el a vagyonos réteg, hogy a nyertes az Õ vagyonát gyarapítsa, akár (sõt, gyakran) a néptömegek kárára is ? (más szóval "kooperáló" legyen):

Az anyagi támogatás nyilvánvaló. Az USA-ban az elite tagjai néha nem is csinálnak titkot abból, hogy mindkét (demokrata és republikánus) pártot támogatják.
A média nem bemutatja a világot, hanem KÉPET FEST róla. Eszközök:
Ezekkel az eszközökkel lényegében a legdurvább dolgot is kívánatosnak tudja megfesteni, vagy akár elõnyös dolgot is nemkívánatos, feltétlen elutasítandóra ("maga az ördög") festhet.
Mi van, ha az anyagi és médiatámogatás után még mindig talpon van egy "nem kooperatív" jelölt, aki veszélyezteti a stratégia végrehajtását ? Ha választási rendszerünk igazságos lenne, vagyis teljesítené a választással kapcsolatos LEGELEMIBB követelményeket, akkor az elit bajban lenne. De számukra "szerencsére" a választási rendszerünk nem teljesíti.
Miért ? Hiszen a legtöbb szavazatot kapó nyer, nem ? De. Ha többen preferálják B-t, mint A-t, akkor elvárható lenne, hogy B nyerjen. Ez a legalapvetõbb követelmény lenne. Ez NEM teljesül.
Semmi mást nem kell tenni, mint indítani egy (vagy több) B-hez hasonló C jelöltet. (Ez pusztán pénzkérdés). Ezután a B-re szavazók szavazatai megoszlanak B és C között, és máris A nyer.
Hogyan lehetne ezt elkerülni ?
Másik követelmény lenne, hogy bárki ellenõrizhesse, hogy szavazatát jól számolták össze. Viszont anélkül, hogy felfedné, kire szavazott. Ezt a látszólag ellentmondó két követelményt egyesíti a http://www.punchscan.org/
Van néhány kevésbé jelentõs követelmény, amikre most nem térünk ki.
Linkek:
www.falura.hu